Kim André Eide går til Watbots: – Jeg har klokkertro på produktet!

Kim André Eide (36) tar med seg 12 års erfaring med notvaskeutstyr inn i jobben som salgssjef og forretningsutvikler i Watbots.

– Da jeg ble introdusert for Watbots var min første tanke: «Endelig!», forteller 36-åringen.

– Jeg har jobbet med salg av notvaskeutstyr i 12 år, og grunnkonseptet har ikke forandret seg stort de siste 10 årene. Det har vært videreutvikling og forbedring av metoden, men veldig lite nytenking, fortsetter han.

– Ikke før nå.

Radikal endring

Watbots jobber med en helautomatisert robot med svært spennende teknologi, som radikalt vil endre måten man vasker nøter på. I tillegg til å gjøre vaskejobben både enklere, mer kostnadseffektiv og mer miljøvennlig, vil Watbots også kunne dokumentere tilstanden på nota ved hjelp av kamera og sensorer. Med Watbots kartlegging vil man få bilder av nota helt ned på maskenivå.

– Man har tidligere forsøkt seg på nye løsninger for å vaske nøter, men det har ikke endt i noen «innertiere», sier Eide.

– Men dette produktet har jeg virkelig troen på, og jeg tror at Watbots vil bli standarden i næringa om noen år, legger han til.

Erfaring fra havbruk

Kim André Eide kommer fra Sogn og Fjordane, og kom første gang i kontakt med havnæringa i 2007, da han begynte å jobbe med kjøp og salg av laks.

– Da hadde jeg jobbet som butikksjef i noen år, og ønsket meg inn i en bransje der jeg i større grad fikk mulighet til å utvikle meg. I 2009 gikk jeg over til Østerbø Maskin AS, der jeg har jobbet som salgssjef fram til nå.

12 år med kunnskapsbygging

Østerbø Maskin AS driver salg av maskiner og utstyr til havbruk, industri og offshore. Her ble Eide godt kjent med utstyr brukt til notvasking.

– Det er nok ikke så mange som har jobbet like lenge med utstyr til notvasking som jeg har, og jeg har opparbeidet meg mye kunnskap på feltet. Da jeg begynte, for 12 år siden, var robotstyrte vaskere noe ganske nytt, og man brukte fortsatt i stor grad dykkere, forteller han.

– Kunne ikke la sjansen gå fra meg

Han beskriver Østerbø Maskin AS som en fantastisk arbeidsplass med gode folk, som han i utgangspunktet ikke ønsket å forlate.

– Det føles tungt å forlate dem, men sjansen til å jobbe med Watbots, og alle de dyktige menneskene her, kunne jeg ikke la gå fra meg. Jeg er opptatt av utvikling, og i Watbots vil all erfaringen jeg har bygget opp om notvasking komme til fornuftig bruk for å hjelpe et nytt produkt videre, sier han.

– Dessuten synes jeg det veldig kjekt å få være med å lage et produkt som jeg tror representerer framtiden for notvasking.

Best mulig for kunden

I rollen som salgssjef og forretningsutvikler skal Eide bringe inn sin erfaring i praktisk bruk av vaskeutstyr, og han skal jobbe for å få produktet til å fungere best mulig for kundene.

– Alt rundt Watbots må gjøres riktig, slik at vi leverer et produkt som er så billig som mulig for kunden, som vil gi kunden innsikt og oversikt, og som vil spare miljøet i langt større grad enn dagens løsninger. Og når produktet lanseres, må vi stå klar med et servicenettverk, sier han.

Klar for nyvinninger

Eide opplever havbruksnæringa som ei næring som i stor grad er åpen for utvikling og nyvinninger.

– Alle vil gjøre det de kan for å få det bedre. Når vi får produktet i sjøen, vil det etterhvert bli mulig for interessenter å komme og se. Når de har sett roboten i aksjon, tror jeg innsalget vil gå nærmest av seg selv. Det er såpass mange fordeler med dette produktet, at det kommer nok mer til å handle om hvem som får det først, sier Eide.

Kim André Eide tiltrer stillingeni Watbots 24. august. Da vil Watbots være til stedet med egen stand på havbruksmessa AquaNor i Trondheim. 

FAKTA

Hva er Watbots?

– Watbots vil med ny teknologi endrer måten nøter vaskes på.

– Med Watbots vil man ha en fast robot per not, som daglig vasker nota på biofilmnivå uten noen form for menneskelig styring.

– Samtidig vil Watbots samle inn store mengder data, som tolkes ved bruk av AI.

– Kartleggingen vil gi et detaljert bilde helt ned på maskenivå, som vil gi oppdrettere en helt unik innsikt i hva som skjer nede i nota.

– Watbots vil åpne opp for å redusere dagens arbeidskrevende og kostnadsdrivende ROV-operasjoner, bedre fiskehelse, redusere risiko, redusere forurensning og forebygge rømming.

– Watbots holder til i Sandnessjøen, og har nå sikret tre spennende pilotkunder, som er tett på utviklingen.

– Watbots har hentet 32,5 millioner kr i kapital og er solid finansiert.

Les flere nyheter